El dimecres 18 d’abril a la tarda va presentar-se el llibre Diari de Teòfil (Fragmenta, 2011) a càrrec del seu autor, el biblista Josep Rius-Camps, professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya, i de Josep M. Solà, director de l’Escola de Teologia del Maresme. Va celebrar-se a la Llibreria Robafaves (C. Nou 9; Mataró) i l’acte fou presentat pel llibreter Xavier Vilert.

L’acte fou organitzat per la Llibreria Robafaves, l’Escola de Teologia del Maresme i Fragmenta Editorial, alhora que comptà amb la col·laboració dels Armats de Mataró, el capità manaia dels quals, jordi Romagosa, feu una lectura d’un capítol del llibre.

Diari de Teòfil és una novel·la mitjançant la qual Josep Rius-Camps dóna forma narrativa a les investigacions sobre l’autoria, el destinatari i el gènere literari de l’obra de Lluc (Evangeli i Fets dels Apòstols) exposades a Demostració a Teòfil (Fragmenta, 2009). D’aquesta manera, assoleix plena credibilitat la hipòtesi segons la qual els dos textos neotestamentaris de Lluc són una sola obra en dues parts, redactades pel rabí jueu Lluc a petició de l’«excel·lentíssim Teòfil», que li havia demanat un informe sobre la messianitat de Jesús. L’ús del Còdex Beza —el manuscrit que conté la versió més antiga i completa dels quatre Evangelis i els Fets dels Apòstols— com a base del relat contribueix al rigor amb què es mostra la figura de Jesús de Natzaret i el desplegament de les primeres comunitats eclesials.

Vídeo cedit per Oriol Solà: