El passat dilluns 25 de juny va tenir lloc la presentació del llibre Diari de Teòfil, del Dr. Josep Rius Camps (professor emèrit de la Facultat de Teologia de Catalunya i doctor en Ciències Eclesiàstiques Orientals). La presentació fou a la tarda a la Sala d’Actes Torres i Bages del Seminari de Vic (Ronda Camprodon 2, Vic), i anà a càrrec del Llic. Josep Escós (llicenciat en Teologia Bíblica i exdirector de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic, ISCRVIC).

Diari de Teòfil és una novel·la mitjançant la qual Josep Rius-Camps dóna forma narrativa a les investigacions sobre l’autoria, el destinatari i el gènere literari de l’obra de Lluc (Evangeli i Fets dels Apòstols), exposades a Demostració a Teòfil (Fragmenta, 2009). D’aquesta manera, assoleix plena credibilitat la hipòtesi segons la qual els dos textos neotestamentaris de Lluc són una sola obra en dues parts, redactades pel rabí jueu Lluc a petició de l’«excel·lentíssim Teòfil», que li havia demanat un informe sobre la messianitat de Jesús. L’ús del Còdex Beza —el manuscrit que conté la versió més antiga i completa dels quatre Evangelis i els Fets dels Apòstols— com a base del relat contribueix al rigor amb què es mostra la figura de Jesús de Natzaret i el desplegament de les primeres comunitats eclesials.

L’acte s’emmarcà dins la celebració del final de curs de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVIC).