Ignasi Moreta, editor de Fragmenta, va presentar el llibre Amb Déu o sense. Quaranta cartes creuades, de Francesc TorralbaVicenç Villatoro, en el marc de la “presentació multieditorial exprés” que va organitzar la Setmana Petita del Llibre en Català, una experiència virtual alternativa dissenyada especialment per a aquelles editorials que no poden assistir presencialment a la Setmana del Llibre en Català i organitzada per la web Llibresperllegir.cat. L’acte es va celebrar a les 19.30 h a la llibreria Laie de Pau Claris, 85 de Barcelona. Cal destacar que fa pocs dies que ha sortit al mercat l’edició castellana de l’obra.

Quaranta cartes creuades

«Jo em considero un agnòstic amic de les religions, admirador de les religions», diu Vicenç Villatoro. «Sóc un cristià escèptic; un cristià que cerca, que tracta d’entendre millor allò en què creu», diu Francesc Torralba.

Al llarg de quaranta cartes —vint per corresponsal—, Francesc Torralba iVicenç Villatoro aborden temes com ara la pregunta pel sentit, Déu creat o Déu creador, el sagrat i el profà, l’esfera religiosa i l’esfera pública, la mort i el consol, una ètica sense Déu, la bellesa, el misteri del mal, la transmissió de valors i conviccions, l’existència dels cristians, la plaça pública, la capacitat de celebrar i l’espiritualitat sense fe.

És un diàleg d’idees, però també d’experiències viscudes durant el mig any de redacció, entre l’inici de l’estiueig i les celebracions familiars de Nadal. Les cartes creuades entre els dos autors confronten no tan sols un creient i un no creient, sinó també un filòsof i un escriptor, un teòleg i un periodista. I tots dos converteixen sovint l’epistolari —el «gènere de l’ànima»— en un dietari: en l’exposició oberta i desacomplexada dels viaranys —interiors i exteriors— de la pròpia vida.