Primera sessió dels Diàlegs panikkarians

La catedràtica de filologia romànica de la UPF, Victoria Cirlot, i el doctor en filosofia i escriptor, Jordi Pigem, protagonitzaren la primera sessió dels Diàlegs panikkarians, que giraran al voltant dels volums publicats fins ara de l’Opera Omnia Raimon Panikkar. Fou el dijous 12 de setembre del 2013 a les Cotxeres del Palau Robert, i van parlar del llibre Mística, plenitud de Vida(Fragmenta, 2009). Prèviament s’hi desenvolupà l’acte d’obertura del cicle, que comptà amb la participació de la directora de laInstitució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, i de Jaume Agusti Cullell, Vicepresident de la Fundació Vivarium.

Els Diàlegs panikkarians estan organitzats per la Fundació Vivarium Raimon Panikkar, la Institució de les Lletres CatalanesFragmenta Editorial, i compten amb la col·laboració de l’Institut d’Humanitats de Barcelona i Casa Àsia.

Mística, plenitud de Vida

El llibre fou publicat a cura de l’autor i de Milena Carrara Pavan. La coordinació de l’edició catalana va anar a càrrec de Jordi Pigem i les traduccions són de Jaume Angelats, Jordi Pigem, Tina Vallès i Maria Verdaguer.

L’experiència mística és l’experiència integral de la realitat. Si la realitat s’identifica amb Déu, serà l’experiència de Déu; si aquesta realitat es veu com a trinitària, serà l’experiència cosmoteàndrica; si se la veu buida, serà l’experiència de la vacuïtat… —però, en qualsevol cas, és l’experiència del «Tot». Desapareix així l’estigma d’una mística perduda en les altures, desencarnada i aliena als gaudis i als dolors del món, sense que això signifiqui ofegar-la en la pura terrenalitat o sufocar-la en l’activisme, ja que experimenta la realitat de la condició humana en la seva totalitat i, per tant, no perd la serenitat ni la pau i elimina la por de participar en l’esforç humà en pro de la justícia.