Francesc Torralba, doctor en filosofia i teologia, catedràtic de filosofia de la URL i Vicenç Villatoro, periodista i escriptor, protagonitzaren una nova sessió dels Diàlegs panikkarians, que giren al voltant dels volums publicats fins ara de l’Opera Omnia Raimon Panikkar. Fou el dimecres 9 d’octubre de 2013 a les Cotxeres del Palau Robert (Pg. de Gràcia 107, Barcelona), i parlaren del llibre Religió i religions (Fragmenta, 2011). Els dos ponents van publicar junts el llibre de cartes creuades Amb Déu o sense (Fragmenta, 2012).

Els Diàlegs panikkarians estan organitzats per la Fundació Vivarium Raimon Panikkar, la Institució de les Lletres CatalanesFragmenta Editorial i compten amb la col·laboració de l’Institut d’Humanitats de Barcelona i Casa Àsia.

Vídeo de l’act e sencer, aquí. [Fotos de l’acte a Facebook]

Religió i religions

El llibre va publicar-se a cura de l’autor i de Milena Carrara Pavan. Coordinació de l’edició catalana: Xavier Serra. Traduccions de Jordi Martí Roig, Esteve Serra Arús i Josep Torras Rodergas.

El títol d’aquest volum pretén subratllar l’ambigüitat del terme religió, que en singular evoca l’obertura constitutiva de l’home al misteri de la vida, mentre que en plural indica les diverses tradicions religioses que tracten de vehicular aquesta obertura.

Raimon Panikkar invita les religions a una profunda revisió crítica que les faci conscients que cap d’elles no té el monopoli de la religió: «El fi al qual tendim no és pas la unitat de les religions, sinó llur harmonia.» Tot el volum constitueix una meditació sobre la religió del futur.

Religió i religions inclou, a més del pioner llibre homònim publicat l’any 1964, nombrosos articles que aborden la temàtica des de diverses perspectives (per exemple, des de la filosofia comparada de la religió). Sobresurten especialment els dos textos dedicats a la relació de la religió amb el cos i amb la medicina, així com l’epíleg titulat «Les religions cridades a la conversió», que pot ser llegit com el testament espiritual de l’autor.