Nova sessió dels Diàlegs panikkarians

Victoria Camps, es catedràtica emèrita de filosofia moral i política de la UAB, i Ignasi Moreta, doctor en humanitats i editor de Fragmenta, van conversar en una nova sessió dels Diàlegs panikkarians, un cicle al voltant dels volums publicats fins ara de l’Opera Omnia Raimon Panikkar. Fou el dijous 30 de gener de 2014 a les Cotxeres del Palau Robert, a Barcelona), on van parlar del llibre Mite, símbol, culte (Fragmenta, 2009).

Salvador Giner, catedràtic emèrit de sociologia a la UB, que havia de participar al diàleg, va declinar a última hora la seva participació a causa d’una malaltia.

Els Diàlegs panikkarians estan organitzats per la Fundació Vivarium Raimon Panikkar, la Institució de les Lletres CatalanesFragmenta Editorial i compten amb la col·laboració de l’Institut d’Humanitats de Barcelona i Casa Àsia.

[Àlbum de fotos a Facebook]

Mite, símbol, culte

El llibre va publicar-se a cura de l’autor i de Milena Carrara Pavan. Coordinació de l’edició catalana: Jordi Pigem. Traduccions d’Adelaide Baracco, Joan Llopis, Jordi Pigem, Josep-Maria Terricabras, Tina VallèsMaria Verdaguer.

El mite és una veritat que no resulta necessàriament «clara i distinta» a la raó i que, tot i això, es percep com a òbvia. El símbol és el mitjà més potent que té l’home per apropar-se a la realitat i als seus semblants. Però el símbol necessita el ritu, entès no com a cerimònia sinó com a expressió de l’homo religiosus. Un mite sense ritu és només una freda ortodòxia. Però un ritu sense mite és pura superstició.