En el marc de l’Any Panikkar, l’artista Lídia Pujol va realitzar un concert al Festival Grec inspirat en l’obra Iniciació als Veda, de Raimon Panikkar. Fragmenta publica aquest Sant Jordi una edició especial, en tapa dura, del llibre de Panikkar amb els textos i imatges de l’espectacle, i hi inclou un CD amb l’àudio de l’esdeveniment.

Iniciació als Veda, de Raimon Panikkar, és una obra de llarg abast. Té el seu origen en una monumental antologia de les escriptures vèdiques realitzada pel filòsof i teòleg català durant la dècada de 1970 i publicada a Fragmenta amb el títol de L’experiència vèdica. La versió breu d’aquest llibre, Iniciació als Veda, fou publicada per Fragmenta fa onze anys, i ha sigut recentment reeditada tant en català com en castellà. Ara, Fragmenta en publica una edició especial en tapa dura amb els textos, imatges i àudio de l’espectacle de Lídia Pujol «Panikkar, poeta i fangador», inspirat en l’obra panikkariana.

«S’acaba l’Any Panikkar però no es tanca res», va advertir l’editor de Fragmenta Ignasi Moreta. Ho va fer a l’acte de cloenda d’aquesta commemoració, de la qual n’ha estat el comissari, el passat 2 d’abril al Palau de la Generalitat. «De fet, aquesta edició especial és un exemple del camí que queda per recórrer», afegeix.

L’espectacle va celebrar-se a la sala Ovidi Montllor del Mercat de les Flors el juliol passat, al Festival Grec, amb totes les entrades esgotades. Una versió més senzilla va poder-se gaudir el mes de setembre al Monestir de Pedralbes.

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 – Tavertet, 2010), de pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d’Europa, l’Índia i els Estats Units. El 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Trepitja l’Índia per primer cop l’any 1954: «Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià.» Als anys vuitanta s’instal·la a Tavertet, on impulsa la Fundació Vivarium (avui Fundació Vivarium Raimon Panikkar). L’obra de Panikkar ha estat estudiada per quaranta tesis doctorals i per cinc congressos internacionals monogràfics. Fragmenta Editorial publica la seva Opera Omnia en català (19 volums). El 2014 Fragmenta va publicar Panikkar. una biografia, de Maciej Bielawski, la biografia més documentada i ambiciosa que s’ha publicat mai sobre el filòsof. I el 2018, coincidint amb el cenetnari del seu naixement, es va publicar el llibre ¿Parlem del mateix Déu? (també en castellà), un diàleg amb Pinchas Lapide, i Panikkar per Panikkar, una antologia de les seves introduccions a l’Opera Omnia.

Lídia Pujol (Barcelona, 1968) és una cantant d’històries, emocions i idees amb una trajectòria professional fonamentada en la música tradicional jiddisch, medieval i popular. Els continguts que nodreixen la seva música i espectacles abasten la poesia, el teatre, el pensament crític, l’espiritualitat i la política. A més de ser l’autora de l’espectacle «Panikkar, poeta i fangador», inclòs al CD de l’edició especial d’Iniciació als Veda, de Raimon Panikkar, també és una de les persones entrevistades per Laia de Ahumada al llibre Espirituals sense religió i va participar al 10è aniversari de Fragmenta, al seu III Fòrum.

Presentació i signatures

Lídia Pujol té prevista de fer la presentació d’aquest llibre, acompanyada de l’editor Ignasi Moreta i el poeta Carles Duarte, el dilluns dia 29 d’abril, a les 19h a l’auditori de la Institució Cultural del CIC (Via Augusta, 205, Barcelona). L’acte comptarà amb una breu actuació musical.

Abans, per Sant Jordi, el proper dimarts dia 23 d’abril, té previst signar exemplars del llibre també a Barcelona a les 11h i a les 16h a la parada de Fragmenta Editorial, al Passeig de Gràcia 75 (cantonada amb el C. Mallorca), i a les 18h a Maria Ponsa Flors (Rambla de Catalunya, 124).