Maciej Bielawski

Panikkar

Una biografia

Traducció de Jordi Pigem

S’anomenava Raimon Panikkar (Barcelona 1918 – Tavertet 2010). Erudit excels, viatger incansable, interlocutor fascinant, oficiant extàtic, escriptor fecund que anava més enllà de l’escriptura i parlava del silenci de la paraula. Sempre serè i somrient, fresc i lúcid fins al final. Home bell i encisador, lleuger i robust, delicat i resistent. La llegenda és una mirada llunyana, i aquí rau la força, la bellesa, l’encís i la seducció que traspua. Panikkar es presentava i era vist així. Era un meteor, un cometa, un llampec. Sempre venia de lluny i tot seguit desapareixia. Procedia d’un passat molt ric, format per totes les terres que havia recorregut i per tots els coneixements que havia acumulat.

Més enllà de la llegenda, la investigació biogràfica ens permet superar el retrat hagiogràfic i obtenir una imatge més fidel a la realitat històrica. Si l’obra de Panikkar és interessant, important, fascinant i grandiosa, no ho és menys la seva trajectòria vital. Si es mira la seva vida amb honestedat, delicadesa i respecte, i sense prejudicis, idealitzacions ni censures absurdes, hom hi troba la clau de comprensió del seu missatge.

Bielawski
Autor Maciej Bielawski

Maciej Bielawski (Bydgoszcz, Polònia, 1963) és teòleg, escriptor, pintor i professor universitari. Establert a Itàlia des de 1990, resideix actualment a Verona. És doctor en teologia per la Universitat Pontifícia de Sant Tomàs (Roma). Ha estat professor de teologia dogmàtica a l’Ateneu de Sant Anselm (Roma). Actualment ensenya a la Universitat de Verona.

Ha escrit llibres sobre personatges com ara Dumitru Stăniloae (The philocalical vision of the world in the theology of Dumitru Stăniloae, 1997), Nicèfor el Solitari (Il cielo nel cuore, 2002), Raimon Panikkar (Panikkar. Un uomo e il suo pensiero, 2013), Vittorino Andreoli (Tragedia folle, 2013) i Pere Damascè (Sguardo contemplativo, 2014); monografies dedicades a la mística i la cultura bizantines: Il monachesimo bizantino (2003), Blask ikon (2005), Oblicza ikony (2006), La luce divina nel cuore. Introduzione alla Filocalia (2007); i assajos de teologia i espiritualitat: Polis monachorum (2001), Odejścia (2007), Mikroteologie (2008), Wiara bezdomna (2013), In principio. Racconti sull’origine del mondo (2014). És autor del blog Panikkar Sūtra i de la web www.maciejbielawski.com.

A Fragmenta ha publicat el llibre Panikkar. Una biografia (2014) i ha participat a l’obra col·lectiva Panikkar avui (2022).

Ressons

Carrega'n més

Vídeos

Jordi Pigem, Antoni Bassas i Maciej Bielawski van presentar ‘Panikkar. Una biografia’

El filòsof Jordi Pigem i el periodista Antoni Bassas acompanyaren Maciej Bielawski en la presentació del seu llibre Panikkar. Una biografia (traduït pel mateix Pigem), el dimecres dia 21 de gener a les Cotxeres del Palau Robert (Pg. de Gràcia 107), de Barcelona, en un acte organitzat per la Institució de les Lletres CatalanesFragmenta Editorial amb la col·laboració de Casa Àsia. La intervenció de Bielawski està subtitulada en català.