Jordi Pigem, autor de Tècnica i totalitarisme i Pandèmia i postveritat, va protagonitzar novament un retir filosòfic, del 31 de març al 2 d’abril del 2023, a Can Traver de Besalú, semblant al que va fer l’octubre passat. L’activitat era organitzada per Cura Sui Cura Mundi.

¿Com viure amb consciència en temps de postveritat i pandèmies? Els límits de la visió materialista del món i l’horitzó del postmaterialisme. Després de l’èxit del primer retir filosòfic amb Jordi Pigem, hem decidit fer una nova trobada.

Igual que en el primer retir, les qüestions que tractarem dependran en gran mesura de les inquietuds dels participants. Combinarem la presentació d’aspectes clau del que realment sabem, a partir del coneixement científic d’avantguarda i del més destacable de les tradicions filosòfiques i espirituals, evitant els dogmatismes i centrant-nos en el diàleg a partir de l’experiència pròpia. Hi haurà també espais per a la interioritat i la contemplació, i sessions de ioga (opcionals) de bon matí.

Entre els temes que s’hi van tractar hi havia:

  • La dependència que genera la tecnologia, aprofitant el recent llibre Tècnica i totalitarisme: Digitalització, deshumanització i els anells del poder global.
  • La pandèmia i les seves repercussions (socials, individuals, polítiques, econòmiques, filosòfiques, etc.)
  • Postveritat i manipulació en el món d’avui.
  • Una visió filosòfica de les alternatives al nostre present, a partir de les reflexions desenvolupades per Jordi Pigem i altres autors del seu entorn (inclosa la nova visió de la ment i la realitat desenvolupada pel psiquiatra i filòsof Iain McGilchrist a la seva recent obra monumental The Matter with Things)
  • El valor de cada moment de l’existència humana.
  • Aprofundir en l’autoconeixement.
  • Compartir experiències i generar sinèrgies.