Aprofitant l’inici del nou curs acadèmic, la Fundació Joan Maragall ha anunciat l’elecció de Jaume Angelats com a nou president de la institució. Angelats ha participat en diverses publicacions de Fragmenta Editorial dedicades a Raimon Panikkar.

Jaume Angelats (Banyoles, 1953) és doctor en teologia amb una tesi sobre “Caín i Abel: Paraula o violència. Perspectiva hermenèutica, lectura exegètica i aproximació psicoanalítica de Gn 4, 1-16”, presentada el 2008 a la Facultat de Teologia de Catalunya, i inspirada en l’obra de Marie Balmary. Actualment és rector a Cadaqués, La Selva de Mar i Port de la Selva i imparteix classes de teologia en diverses facultats. És membre del grup Vivarium Gerisena, que segueix el pensament de Raimon Panikkar a les comarques de Girona, i ha estat organitzador de les Trobades interreligioses de Garriguella, quan n’era el rector, que ha continuat a Cadaqués.

A Fragmenta ha participat en la traducció al català dels textos originals de Mística, plenitud de Vida, un dels volums de l’Opera Omnia Raimon Panikkar, i ha participat a l’obra col·lectiva Panikkar avui (2022).

La Fundació Joan Maragall – Cristianisme i Cultura és una fundació eclesiàstica privada fundada el 1989 amb reconeixement civil que té com a objectiu treballar per la normalització de les relacions entre el cristianisme i la cultura contemporània. Angelats substitueix David Jou, que ha exercit el càrrec al front de la Fundació aquests últims quatre anys.

«Continuar dissenyant propostes dialògiques agosarades»  

Segons ha afirmat en una nota l’Arquebisbat de Barcelona, Jaume Angelats va aprofitar l’acte d’inici de curs, que comptava amb una conferència del cardenal Jean-Claude Hollerich, arquebisbe de Luxemburg, per mostrar la seva «gratitud envers la Fundació Joan Maragall, un espai eclesial dialògic entre cristianisme i cultura, conscient que tota cultura té una dimensió religiosa i tota religió necessita una mediació cultural». També va afegir que ha acceptat el càrrec «senzillament per sentit de responsabilitat, en correspondència amb el molt que he rebut d’aquesta Fundació».

Com a nou president, Angelats espera «poder continuar discernint i fomentant les línies vocacionals més específiques de la Fundació: cultivar la sensibilitat sinodal en tots els àmbits eclesials de Catalunya, mirar de teixir bones relacions col·laboradores amb la rica pluralitat d’iniciatives provinents dels rics i variats camps culturals i artístics del país; establir complicitats amb institucions polítiques, empresarials, culturals i socials, posant en relleu el valor de la dimensió religiosa per a la convivència cívica i la vida comunitària; cercar claus interpretatives actualitzades per valorar adequadament el patrimoni de la pietat popular, i —entorn de la vertebració que suposa per a la Fundació la revista Qüestions de Vida Cristiana— continuar dissenyant propostes dialògiques agosarades en sintonia amb la trajectòria de la Fundació Joan Maragall – Cristianisme i Cultura».