Entre els déus i el no-res, del doctor en filosofia Jordi Corominas, vol ser com un mapa a gran escala per orientar-nos i ordenar la complexitat, un mapa on es dibuixen algunes de les creences atees, indiferents, agnòstiques, religioses i espirituals més pregones. El llibre arriba a les llibreries el 18 de gener i el mes de febrer se’n publicarà l’edició en castellà.

«¿És possible viure sense creure en res? ¿Què volen dir termes com espiritualitat, religió o no creient? ¿Seria millor un món sense ateus o sense reli­gions? ¿Els ateus no creuen en res? ¿Pot haver-hi una espiritualitat atea? ¿La indiferència és una perspectiva tan raonable com les altres? ¿Tots els déus s’assemblen? ¿El budisme originari és una religió? ¿L’estat-nació pot esdevenir una substitució dels déus? ¿La cièn­cia pot donar sentit a la vida de les persones?». Jordi Corominas pretén respondre a aquestes preguntes a Entre els déus i el no-res.

Entre els déus i el no-res inclou també una selecció de textos de les traces deixades per aquestes tradicions espirituals i filosòfiques que «a voltes divergeixen i a voltes s’entrecreuen i s’enriqueixen en la marxa a les palpentes de la humanitat des de la nit dels temps», segons l’autor.

Presentacions a Andorra, Puigcerdà, Lleida, Bagà, Balsareny i Barcelona

Entre els déus i el no-res tindrà diverses presentacions, algunes de les quals ja estan programades. La primera serà el dimarts dia 31 de gener, a les 19 h, a la Llibreria la Trenca (Plaça Rebés, 4, Andorra la Vella), amb l’autor acompanyat de Marc Vila, Raonador del Ciutadà d’Andorra,  i de la presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), Àngels Mach. 

L’endemà, divendres dia 3 de febrer, a les 20:15 h a la Biblioteca Comtat de Cerdanya (Carrer del Claustre, 12, Puigcerdà), Jordi Corominas presentarà el llibre amb Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà, Jordi Segarra, acupuntor, i la bibliotecària M. Àngels Tardones.

El divendres dia 10 de febrer, a les 19 h a la llibreria Caselles (Carrer Major, 46, Lleida), Jordi Corominas presentarà el llibre amb els professors Josep M. Tamarit i Josep M. Forné. 

El dissabte dia 11 de febrer, a les 20 h al Centre d’Interpretació Cadí Moixeró (Carrer de la Vinya, 1, Bagà), l’autor presentarà Entre els déus i el no-res amb el filòsof Joan Albert Vicens Folgueira.

El dijous 16 de febrer, a les 19:30 h ho farà a la Parròquia de Santa Maria (Plaça del Rector Roc Garcia, 3, Balsareny), en un acte que comptarà amb la participació de la Coral Sant Esteve i les intervencions de Llorenç Planes, Montse Sabala, Glòria Casaldàliga, Aina Rodríguez i Gabriela Serra.

A banda d’altres presentacions i activitats, el dissabte 11 de març al matí es farà una sessió de debat a l’ISCREB (Diputació 231, Barcelona) i el dia 16 a la tarda es farà una presentació virtual del llibre amb l’associació Som Cristians.

JORDI COROMINAS

Jordi Corominas (Balsareny, 1961) és doctor en filosofia. Ha treballat a la Universitat Centroamericana de Nicaragua i de El Salvador. En aquesta última va dirigir el doctorat de filosofia iberoamericana. Actualment és professor a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona i codirector de la revista Perifèria. Entre les seves publicacions destaquen: Identidad y pensamiento LatinoamericanoÉtica primera, aportación de X. Zubiri al debate ético contemporáneoXavier Zubiri: la soledad sonora i Zubiri y la religión.El seu interès principal és el desenvolupament d’una filosofia primera radical en l’òrbita de la fenomenologia i els estudis zubirians i la seva projecció en el camp de la filosofia de la religió i d’una renovada comprensió dels elements més originaris del cristianisme.A Fragmenta ha publicat Entre els déus i el no-res (2023).