FRAGMENTA INFORMA · Butlletí núm. 149 (17-3-2023) · Enviat a 2.281 destinataris

ASSALTAR LA BÍBLIA, NOVA SÈRIE

Fins a sis novetats de Fragmenta hauran arribat a les llibreries aquest mes de març. Entre elles, els dos primers volums de la sèrie Assaltar la Bíblia, que es posen a la venda el 29 de març. Es tracta de llibres d’assaig sobre temes contemporanis per mitjà de la relectura de passatges bíblics cèlebres. El primer títol, Breu història del mandat, està basat en l’episodi del sacrifici d’Isaac (Gènesi, 22). A través de l’anàlisi de grans obres de la literatura occidental, i mitjançant les eines de la crítica literària, l’escriptor Borja Bagunyà analitza els lligams entre la realitat i la consciència i els mecanismes que l’home ha creat per orientar la seva acció. 

El segon llibre, Dominaràs la terra, de la veterinària i escriptora Pilar Codony, parteix del segon relat de la Creació, per repassar el paper de la tradició judeocristiana i de la modernitat en aquest domini masculí del món. Pel maig arribaran dos volums més: De la nuesa, de Víctor Pérez i Flores, i Poder i desig, d’Anna Pazos. Les cobertes de la sèrie Assaltar la Bíblia són il·lustrades per Àfrica Fanlo.

NOVETATS EN CASTELLÀ

El 29 de març sortirà Hacia una ecoteología, el nou llibre del teòleg i filòsof Victorino Pérez Prieto. En formar part del cosmos, diu l’autor, ens és imprescindible viure en harmonia amb ell. En aquesta obra, Pérez Prieto segueix un procés des de la matèria fins l’esperit, en un moviment incessant.

I també surten tres novetats en castellà d’edicions recents en català. Des de fa uns dies, ja és a la venda Técnica y totalitarismo, de Jordi Pigem. I també el dia 29 seran a les llibreries Entre los dioses y la nada, de Jordi Corominas, i Los portavoces de Dios, d’Antoni Batista.

‘LAÏCITAT, RELIGIONS I PREJUDICIS’ I ALTRES ACTIVITATS

A l’apartat Agenda de més avall trobareu tot d’activitats pels propers dies. En destaquem la presentació de Laïcitat, religions i prejudicis, una conversa de l’autor, Joan Gómez i Segalà i la periodista Mireia Prats. Serà el dimecres 29 de març a les 19 h a l’Espai Abacus Enric Granados (C. d’Enric Granados,112, Barcelona).

Veureu que Jordi Pigem, autor de Tècnica i totalitarisme, intervindrà a Barcelona (dia 18), a Pineda (25 de març), en un recés a Besalú (31 de març – 2 d’abril) i novament a Barcelona (19 d’abril). També comença un seminari dirigit per Lluís Ylla, curador i un dels autors del llibre Itineraris interiors (20 de març-24 d’abril). Jordi Corominas presentarà Entre els déus i el no-res a Santa Coloma de Gramenet (22 de març). Juan José Tamayo ho farà amb La compasión en un mundo injusto en línia (22 de març). I els editors Agustí Pániker i Ignasi Moreta dialogaran al Simposi d’Interioritat Compromesa (25 de març).

novetats

Borja Bagunyà

Breu història del mandat

En l’episodi del sacrifici d’Isaac (Gènesi, 22), Déu simplement diu «Abraham!» i Abraham respon «Aquí em tens». No sabem res de la veu de Déu, ni si és una veu interior que el patriarca sent al cap o si li arriba timbalejant des del cel. Aquesta abstracció del mandat té unes causes i unes conseqüències, com totes les maneres de donar i rebre ordres que els humans hem concebut durant segles. A través de l’anàlisi de grans obres de la literatura occidental, i mitjançant les eines de la crítica literària, l’escriptor Borja Bagunyà analitza els lligams entre la realitat i la consciència i els mecanismes que l’home ha creat per orientar la seva acció. La col·lecció Assaltar la Bíblia ofereix llibres d’assaig sobre temes contemporanis per mitjà de la relectura de passatges bíblics cèlebres. Amb un estil fresc, amb una mirada humanista i transversal, amb el convenciment que els textos clàssics són grans eines per pensar els reptes del present.

Amb el suport de

Socis. Departament de Cultura

Col·lecció: Assaig, Assaltar la Bíblia
Volum: 77
Núm. de pàgines: 80
Primera edició: 03/2023
ISBN: 978-84-17796-83-9
Enquadernació: Rústica, 11 x 18 cm

També disponible en castellà

Pilar Codony

Dominaràs la terra

Segons explica el segon relat de la Creació, Déu va crear l’home i després va afegir-hi la vegetació, les bèsties i la dona. Aquest Home sol, el fill consentit del Creador, es creu que tot li pertany: els boscos, els animals, les dones. Per establir el seu domini, s’ha valgut de tots els mites possibles. La veterinària i escriptora Pilar Codony repassa el paper de la tradició judeocristiana i de la modernitat en aquest domini masculí del món. Amb el seu testimoni i amb l’ajuda de la literatura, ens mostra la rebel·lió de la naturalesa i ens ho diu de manera molt clara: només escoltant-la a fons trobarem altres formes de relacionar-nos que facin possible la vida a llarg termini. La col·lecció Assaltar la Bíblia ofereix llibres d’assaig sobre temes contemporanis per mitjà de la relectura de passatges bíblics cèlebres. Amb un estil fresc, amb una mirada humanista i transversal, amb el convenciment que els textos clàssics són grans eines per pensar els reptes del present.

Amb el suport de

Socis. Departament de Cultura

Col·lecció: Assaig, Assaltar la Bíblia
Volum: 78
Núm. de pàgines: 96
Primera edició: 03/2023
ISBN: 978-84-17796-82-2
Enquadernació: Rústica, 11 x 18 cm

També disponible en castellà

Jordi Pigem

Técnica y totalitarismo

Digitalización, deshumanización y los anillos del poder global

La tecnología es como el fuego. Si la usamos como herramienta, con contención, es útil. Pero sin contención su efecto puede ser devastador.

Toda nueva tecnología transforma las relaciones humanas y las relaciones de poder. Las nuevas tecnologías digitales ¿no tienen algo del Anillo del Poder de Tolkien, que seduce y —a la vez— atrapa y hace que la persona sea vigilada y explotada a distancia? El Anillo del Poder de Tolkien tiene una inscripción oculta que solo se ve en contacto con el fuego. Cuando se enciende la digitalización del mundo, ¿qué vemos?:
¿«seguridad, eficiencia y progreso» o «control, vigilancia y deshumanización»?

Partiendo de la confluencia entre el conocimiento científico (la psicología, la neurociencia, la sociología de las nuevas tecnologías, la historia de la ciencia) y humanístico (el universo literario de Tolkien, la intuición poética de Rilke, el análisis del totalitarismo de Hannah Arendt, la filosofía de Agamben), Técnica y totalitarismo analiza y confronta las propuestas, cada vez más influyentes, que reducen los seres humanos a datos y algoritmos y que nos preparan para aceptar ingenuamente una nueva forma de totalismo tecnocrático.

A la vez, Técnica y totalitarismo invita a redescubrir el valor de la existencia, única e irrepetible, de cada ser humano.

Con el apoyo de

Socis. Departament de Cultura

Col·lecció: Fragmentos
Volum: 88
Núm. de pàgines: 192
Primera edició: 03/2023
ISBN: 978-84-17796-79-2
Enquadernació: Rústica cosida, 13 x 21 cm

També disponible en català

Jordi Corominas

Entre los dioses y la nada

Religiones, espiritualidades, ateísmos

¿Es posible vivir sin creer en nada? ¿Qué significan palabras como espiritualidad, religión o no creyente? ¿Son equiparables todos los dioses? ¿Sería mejor un mundo sin ateos o sin religiones? ¿Hay espiritualidades ateas? ¿El budismo es una religión? ¿Es la indiferencia una perspectiva tan razonable como las demás? La patria, convertida en altar, ¿sustituye a los dioses? ¿Puede la ciencia dar sentido a la vida de las personas? Nunca como hoy habíamos vivido en un mundo con tantas posibilidades de optar entre diferentes creencias y, a la par, perdernos completamente en la confusión de términos, planteamientos y ofertas de sentido.

Este libro quiere ser como un mapa a gran escala para orientarnos y ordenar la complejidad, un mapa donde se dibujan algunas de las creencias ateas, indiferentes, agnósticas, religiosas y espirituales más arraigadas, algunos de los caminos más transitados de la humanidad, remarcando sobre todo lo que es más propio de cada sendero, pero también los puntos de contacto entre las cosmovisiones más inconciliables. La obra incluye un florilegio ilustrativo de los rastros dejados por estas tradiciones espirituales y filosóficas, que a veces divergen y en ocasiones se entrecruzan y se enriquecen en la marcha a tientas de la humanidad desde la noche de los tiempos.

Con el apoyo de

Socis. Departament de Cultura

Col·lecció: Fragmentos
Volum: 87
Núm. de pàgines: 480
Primera edició: 01/2023
ISBN: 978-84-17796-78-5
Enquadernació: Rústica, 13 x 21 cm

També disponible en català

Victorino Pérez Prieto

Hacia una ecoteología

El ecologismo es un nuevo humanismo que clama por una espiritualidad nueva como respuesta a la crisis actual debida a la actividad humana depredadora. Para esta espiritualidad necesitamos ir más allá de las exigencias ético-morales de la crisis ecológica para llegar a una conexión empática total con una Realidad en la que nos sintamos realmente inmersos. Una espiritualidad que, con palabras de Leonardo Boff, «permita una religación singular y sorprendentemente nueva de todas nuestras dimensiones con las más diversas instancias de la realidad planetaria, cósmica, histórica, psíquica y trascendental». Necesitamos abrirnos a una espiritualidad ecológica radical. Esta espiritualidad ecosófica exige una conexión con la Realidad para llegar a una comunión con Todo, con el cosmos —no solo con la naturaleza «viva», sino con toda la realidad de la materia— y con el Espíritu. Al formar parte del cosmos, nos es imprescindible vivir en armonía con él para poder estar en paz con nosotros mismos. En esta obra, Victorino Pérez Prieto sigue un proceso desde la materia hasta el espíritu, desde lo empírico hasta lo espiritual, de abajo arriba y de arriba abajo en un movimiento incesante.

Col·lecció: Fragmentos
Volum: 90
Núm. de pàgines: 296
Primera edició: 03/2023
ISBN: 978-84-17796 -81-5
Enquadernació: Rústica, 13 x 21 cm

Antoni Batista

Los portavoces de Dios

La propagación del mensaje cristiano es una de las campañas de marketing más notables de la historia de la humanidad. Si la voluntad de Jesús era eminentemente comunicativa, y si los apóstoles, poniendo por escrito su mensaje, amplían su alcance receptivo —el share mediático—, todo apunta que los recursos de la moderna ciencia de la comunicación nos pueden ayudar a arrojar luz sobre uno de los episodios iniciáticos más espectaculares de la cultura occidental. Con las herramientas de la semiótica, del análisis del discurso y de la teoría del periodismo, Antoni Batista se acerca a los textos bíblicos y nos invita a ref lexionar, con osadía y dinamismo, sobre la relación entre profetas y evangelistas (el cuerpo redaccional de un gran medio de comunicación) y la voz que los guía en la transmisión del mensaje (Dios, el Editor). Mediante la crónica, el ensayo y el «periodismo de la vivencia», el libro se adentra en los evangelios y propone una interpretación innovadora, atrevida y sugerente desde la óptica de la teoría de la comunicación.

Col·lecció: Fragmentos
Volum: 89
Núm. de pàgines: 184
Primera edició: 03/2023
ISBN: 978-84-17796-80-8
Enquadernació: Rústica, 13 x 21 cm

També disponible en català

agenda

Pistes per superar la ingenuïtat d’una visió del món tecnocapitalista, amb Jordi Pigem

Més informació

¿És possible l’experiència espiritual? seminari amb Lluís Ylla

Més informació

Lluís Ylla - apaisat

Presentació “on line” de ‘La compasión en un mundo injusto’, de Juan José Tamayo

Més informació

Jordi Corominas va presentar ‘Entre els déus i el no-res’ amb Gabriela Serra a Santa Coloma de Gramenet

Més informació

Jordi Pigem presentarà ‘Tècnica i totalitarisme’ a Pineda de Mar

Més informació

La compassió en un món injust, jornada amb Juan José Tamayo a Madrid

Més informació

Diàleg entre paraules de la interioritat, amb Agustí Pániker i Ignasi Moreta

Més informació

Absència i buit de Déu en la mística occidental, amb Amador Vega, a Saragossa

Més informació

Joan Gómez i Segalà i Mireia Prats van presentar ‘Laïcitat, religions i prejudicis’

Més informació

Més informació

Quatre autors de Fragmenta, al curs “La contemplació en la tradició filosòfica occidental”

Més informació

L’ecosofia, l’art d’escoltar la terra

Més informació