El dissabte 7 de juny de 2014 al matí, Ignasi Moreta, doctor en humanitats i editor de Fragmenta, presentà els principals trets del pensament de Raimon Panikkar dins el cicle de sessions “Espai Obert” de Cristianisme al segle XXI que porta per títol “Espiritualitat de frontera – L’espiritualitat té més força que les institucions (II)”. L’activitat es portà a terme als locals del CIC (Via Augusta 205, Barcelona). Fragmenta publica en català l’Opera Omnia Raimon Panikkar.

El contingut de la conferència fou enregistrat en àudio i serà publicat per escrit per Editorial Claret.

La resta del cicle, que va començar a l’octubre i va cloure’s amb aquesta conferència del juny, incloïa també glosses de Charles de Foucault, Maria Skobtsov, Sören Kierkegaard, José Luis L. Aranguren i Albert Camus. Les intervencions anaren a càrrec de Ramon Dubrez, Emília Bea, Francesc Torralba i Itziar González, respectivament.

Conferència d’Ignasi Moreta sobre Raimon Panikkar, a Espai Obert from Fragmenta Editorial on Vimeo.

Raimon Panikkar

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 – Tavertet, 2010), de pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d’Europa, l’Índia i els Estats Units. El 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Trepitja l’Índia per primer cop l’any 1954: «Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià.» Als anys vuitanta s’instal·la a Tavertet, on impulsa la Fundació Vivarium (avui Fundació Vivarium Raimon Panikkar). L’obra de Panikkar ha estat estudiada per quaranta tesis doctorals i per cinc congressos internacionals monogràfics.

L’Opera Omnia Raimon Panikkar és un projecte que consta de 18 volums, que pot arribar als vint, i que porta publicats, fins ara, vuit volums: Mística, plenitud de Vida, Mite, símbol, culte, Pluralisme i interculturalitat, Visió trinitària i cosmoteàndrica: Déu, home, cosmos,Religió i religions, El ritme de l’Ésser, Espiritualitat, el camí de la Vida iL’experiència vèdicaFragmenta també ha publicat el llibre Iniciació als Veda (també en castellà), un capítol del llibre Mística i diàleg interreligiós (ed. Francesc Torradeflot), i una breu biografia inclosa al llibre Cincuenta intelectuales para una conciencia crítica, de Juan José Tamayo.