Raimon Panikkar

Panikkar avui

Amb textos d’Ignasi Boada, Jordi Pigem, Maciej Bielawski, Jaume Angelats, Dominique de Courcelles, James W. Heisig, Victorino Pérez Prieto i 12 autors més

Un pensador no és només una obra —un corpus de textos— que vehicula un conjunt d’idees i intuïcions. És també la recepció d’aquesta obra i d’aquest conjunt d’idees i intuïcions. I és la recepció la que acredita la fortalesa i l’impacte d’aquest pensament.

De Raimon Panikkar se n’editen actualment les obres completes i se’n rescaten textos que generen nous llibres (darrerament, Ecosofia). S’han publicat aproximacions biogràfiques i treballs monogràfics de tota mena sobre Panikkar. Tota aquesta tasca hermenèutica és la millor prova de la fortalesa de l’obra i el pensament de Raimon Panikkar. No és cap monument del passat, sinó una aportació intel·lectual relativament recent que continua sent objecte de discussió. Aquest llibre vol contribuir a la renovació de la recepció de Panikkar aplegant tant estudiosos veterans del pensador com noves veus interessades en el seu pensament. L’obra serveix per pensar sobre Panikkar, però també per pensar amb Panikkar, des de Panikkar i en algun moment fins i tot (¿per què no?) contra Panikkar. La diversitat de lectures i actituds amb què s’aborda l’obra de Panikkar és una mostra de la fecunditat d’una proposta intel·lectual que no deixa ningú indiferent.

Fotografia Raimon Panikkar CV
Autor Raimon Panikkar

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 – Tavertet, 2010), de pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d’Europa, l’Índia i els Estats Units. El 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Trepitja l’Índia per primer cop l’any 1954: «Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià.» Als anys vuitanta s’instal·la a Tavertet, on impulsa la Fundació Vivarium (avui Fundació Vivarium Raimon Panikkar). L’obra de Panikkar ha estat estudiada per quaranta tesis doctorals i per cinc congressos internacionals monogràfics.

Fragmenta Editorial publica la seva Opera Omnia en català (19 volums), de la qual n’han sortit, fins ara Mística, plenitud de Vida, Mite, símbol, culte, Pluralisme i interculturalitat, Visió trinitària i cosmoteàndrica: Déu, home, cosmos, Religió i religions, El ritme de l’Ésser, Espiritualitat, el camí de la Vida, L’experiència vèdica, Diàleg cultural i interreligiós, Fe, hermenèutica, paraula, La tradició cristiana, Una cristofaniai El Dharma de l’ïndia. Fragmenta també ha publicat el llibre Iniciació als Veda (també en una edició especial que inclou l’espectacle «Panikkar, poeta i fangador», de Lídia Pujol, i una edició en castellà), un capítol del llibre Mística i diàleg interreligiós (ed. Francesc Torradeflot), i un breu perfil inclòs al llibre Cincuenta intelectuales para una conciencia crítica, de Juan José Tamayo. El 2014 Fragmenta va publicar Panikkar. Una biografia, de Maciej Bielawski, la biografia més documentada i ambiciosa que s’ha publicat mai sobre el filòsof. I el 2018, coincidint amb el centenari del seu naixement, es va publicar el llibre ¿Parlem del mateix Déu? (també en castellà), un diàleg amb Pinchas Lapide, i Panikkar per Panikkar, una antologia de les seves introduccions a l’Opera Omnia. El 2021 s’ha publicat Ecosofia (edició de Jordi Pigem) i el 2022 Panikkar avui, amb textos de diversos autors.

Ressons

Carrega'n més