Ignasi Moreta

No et facis posar cendra

Pensament i religió en Joan Maragall

A «Dimecres de Cendra», el poeta adreça a una noia anònima un missatge antiascètic i anticlerical: «No et facis posar cendra […] que no té res que veure — la mort, la cendra, amb tu.» Enfront de la negació de la corporalitat pròpia dels rigors quaresmals, el poeta fa una crida a viure plenament la vida, el plaer, els sentits.

Joan Maragall (1860-1911) no treballa amb les eines d’un teòleg, sinó amb les d’un poeta, un articulista i un pensador —de vegades, amb les d’un místic. Lluny de qualsevol preocupació confessional, subverteix les concepcions tradicionals sobre el temps i el més enllà a la recerca d’uns moments d’eternitat que trenquin l’escissió entre la vida i la mort. L’eternitat no és, en Maragall, el que ve després, sinó el que estem cridats a viure aquí i ara.

Aquest llibre constitueix una biografia intel·lectual que ens permet acompanyar la gestació i el desplegament d’unes idees cada vegada més sòlides i personals, fins a arribar a «l’últim Maragall». L’escriptor ens deixa, aleshores, un missatge corprenedor, sens dubte molt més afí a la nostra sensibilitat que a la dels seus coetanis. I és que aquest és el destí dels clàssics: continuar comunicant, generació rere generació, amb la mateixa força —o més— que el primer dia.

Foto Ignasi Moreta CV
Autor Ignasi Moreta

Ignasi Moreta (Barcelona, 1980) és professor de literatura catalana a la Universitat Pompeu Fabra i editor de Fragmenta. Doctor en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, s’ha especialitzat en l’estudi del pensament de Joan Maragall. Ha publicat treballs de recerca en l’àmbit de la filologia catalana i de les religions en diverses revistes especialitzades, i ha impartit conferències en universitats i institucions culturals d’Espanya, Mèxic, Colòmbia i el Perú. És autor de No et facis posar cendra. Pensament i religió en Joan Maragall (2010) i de No prendràs el nom de Déu en va, a la sèrie «Deu Manaments» (2023). Va ser l’interlocutor de les  Converses amb Josep Rius-Camps (2014), amb Joan-Carles Mèlich a Contra els absoluts (2018), amb Lluís Duch a Conversa amb Lluís Duch. Religió, comunicació i política (2019) i amb Dolors BramonProfessora d’islam (2023). El 2020 va ser el curador de Conceptes fonamentals d’antropologia i religió, de Lluís Duch. Ha tingut cura de l’edició de dos llibres de Maragall —Visions & cants (2003) i, a Fragmenta, La Setmana Tràgica (2009)—, i forma part del comitè editorial de l’edició crítica de les obres completes de Joan Maragall. És director literari de Fragmenta Editorial, que va fundar —juntament amb Inês Castel-Branco— l’any 2007. L’any 2012 la Cambra del Llibre de Catalunya va reconèixer la seva tasca editorial amb el premi Memorial Ferran Lara a un jove emprenedor del sector del llibre. És el comissari de l’Any Panikkar, en el centenari del naixement d’aquest pensador.

Blog de l’autor: http://ignasimoreta.blogspot.com.es/

Ressons

Carrega'n més

Notícies

Carrega'n més

Vídeos

Signes dels Temps - Moreta

Pensament religiós de Joan Maragall

El 10 d’octubre del 2010 es compleixen 150 anys del naixement de l’escriptor i pensador Joan Maragall, una de les figures més importants de les lletres catalanes. Coincidint amb aquesta efemèride, Fragmenta Editorial publica un llibre en què reflexiona sobre […]

Carrega'n més