Lluís Duch

Religió i comunicació

Les comunitats religioses són el que són en funció de la qualitat o manca de qualitat de les seves transmissions. La profunda crisi que experimenten les religions constituïdes no és sinó una de les seqüeles més negatives de la seva incapacitat per establir corrents polifònics de comunicació i empatia entre els seus creients i, en definitiva, entre tots els éssers humans amb inquietuds espirituals. Qualsevol futur saludable i humanitzador de la religió, la família, la cultura i les formes polítiques dependrà d’una manera directa de la salut de la paraula humana i de la seva oportuna contextualització comunicativa en cada aquí i ara.

Lluís Duch exposa amb rigor i claredat la creixent importància que adquireixen avui els mitjans de comunicació com a nova estructura d’acollida, en detriment de les tres estructures d’acollida clàssiques (codescendència, coresidència i cotranscendència, és a dir, família, ciutat i religió). Explora també el concepte de tradició, la importància del símbol, la diferència entre informació i comunicació, la crisi de confiança en les institucions religioses, l’acceleració del tempo vital, l’erosió del sagrat i la revolució del creïble.

Foto Lluís Duch CV
Autor Lluís Duch

Lluís Duch (Barcelona, 1936 – Montserrat, 2018) va ser una de les veus més singulars del pensament català contemporani. Doctor en antropologia i teologia per la Universitat de Tübingen, va impartir docència al Monestir de Montserrat, a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, entre altres institucions acadèmiques. L’any 1963 professa com a monjo de Montserrat. El 2011 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

És autor de més de cinquanta llibres i opuscles i de més de tres-cents articles i col·laboracions en obres col·lectives. A Fragmenta ha publicat Religió i comunicació (2010, també en castellà), Religión y política (2014), L’exili de Déu (2017, també en castellà) i l’obra pòstuma Sortida del laberint (2018). El 2019 Ignasi Moreta va publicar Conversa amb Lluís Duch. Religió, comunicació i política i el 2020 ell mateix va ser el curador de Conceptes fonamentals d’antropologia i religió. Ha tingut cura de l’edició del llibre Moisès i Aaron, d’Arnold Schönberg (2012). La seva dilatada trajectòria intel·lectual fou reconeguda i estudiada al llibre d’homenatge Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluís Duch (també en castellà, Fragmenta, 2011).

Ressons

La pregària

— Full Dominical [Arquebisbat de Barcelona]

Carrega'n més

Notícies

Carrega'n més

Vídeos

Entrevista amb Lluís Duch, autor de “Religió i comunicació”

Arran de la publicació del seu llibre Religió i comunicació, Lluís Duch contesta algunes preguntes: ¿Quina diferència hi ha entre informació i comunicació? ¿Quina és la “salut comunicativa” de les religions? ¿Què són les “estructures d’acollida”? ¿Per què han fallat […]

Presentació de “Religió i comunicació”, de Lluís Duch

“L’aspecte interessant d’aquest llibre és que tracta els aspectes profunds de la comunicació religiosa“, va comentar Ramon M. Nogués. Antoni Puigverd va afirmar rotundament que “estem al davant, al costat d’un gegant, un gegant intel·lectual“. Miquel Tresserras va confessar que […]

Signes dels Temps - Lluís Duch

Entrevista a Lluís Duch, Creu de Sant Jordi 2011

El passat 15 de maig, en el programa Signes dels Temps de TV3, Francesc Rosaura va entrevistar Lluís Duch, antropòleg, teòleg i monjo de Montserrat, autor de Religió i comunicació i Creu de Sant Jordi 2011. En aquest vídeo Duch […]

“El sagrat en els entorns profans”, amb Lluís Duch i Amador Vega

Dijous dia 22 de maig de 2014, a les 19.30 h, se celebrà l’activitat “El sagrat en els entorns profans”, dins el cicle Diàlegs de Pedralbes. Hi intervingueren Lluís Duch, doctor en antropologia i teologia i professor emèrit a la UAB, i Amador Vega, catedràtic d’estètica a la UPF. Van ser presentats i moderats per Francesc Torralba, catedràtic de filosofia de la URL. L’acte es desenvolupà al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

Carrega'n més