El diumenge dia 5 d’agost, a la localitat de Squillace (Calàbria, Itàlia), la Fundació Vivarium Raimon Panikkar (Tavertet), que vetlla pel llegat de Raimon Panikkar, rebé el premi Cassiodoro, que distingeix persones que hagin contribuït a la recerca i la redacció de desnvolupament cultural, econòmic i social. Milena Carrara, presidenta de la Fundació, i Jaume Agustí, vicepresident, recolliren el guardó.

Milena Carrara, doctora en lLengua i Literatura estrangeres, dissenyà, conjuntament amb el seu autor, el pla editorial de l’Opera Omnia Raimon Panikkar, que es publica en italià per Jaca Book, en català per Fragmenta Editorial i en francès per Éditions du Cerf. També és coautora camb Panikara de Pelegrinatge al Kailasa (Pòrtic, 2009).

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 – Tavertet, 2010), de pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d’Europa, l’Índia i els Estats Units. El 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Trepitja l’Índia per primer cop l’any 1954: «Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià.» Als anys vuitanta s’instal·la a Tavertet. . L’obra de Panikkar ha estat estudiada per quaranta tesis doctorals i per cinc congressos internacionals monogràfics.. Fragmenta Editorial ja ha publicat 5 volums (aviat publicarà en publicará el sisè) dels seus 18 toms de l’Opera Omnia en català i n’ha publicat també la seva Iniciació als veda.

El premi está dedicat a Cassiodoro (Magnus Aurelius Cassiodorus Senator), un polític i escriptor llatí, fundador del monestir deVivarium, el nom del qual fou precisament el que cuyo nombre fue precisamente tomado por Panikkar utilitzà per a la fundació que vetllaria pel seu llegat intel·lectual. En un vídeo inèdit que sortirà aviat, el propi Raimon Panikkar diu que “Cassiodoro era un noble del Sud d’Itàlia que reuní a Vivarium un grup d’intel·lectuals i religiosos per salvar a la civilització grieco-romana Aleshores vaig pensar que Vivarium podria ser un bonic símbol de la nostra facilitat per continuar i no renunciar a una tradició“. El vídeo, camb el nom de La mia vita i en la producció del qual hi ha col·laborat Fragmenta Editorial, està en italià però serà subtitulat en sis idimes, entre ells el català i el castellà.

Cassiodoro va néixer a Squillace cap el 485 i morí cap el 580. La vida de Cassiodoro ss’articula, essencialment, al voltant de os períodes separats per la conversió (conversió que l’induí a  abandonar la vida pública).