Dolors Bramon

L’islam avui

Alguns aspectes controvertits

Aquest llibre pretén ser una eina que permeti orientar-se amb rigor i profunditat en alguns dels aspectes més controvertits relacionats amb l’islam i amb la seva inserció en el món contemporani.

L’obra estableix amb claredat la terminologia apropiada per parlar de l’islam, de manera que conceptes com gihad o xaria es presenten amb una precisió que contrasta amb l’ús que se’n fa habitualment als mitjans de comunicació.

Altres temes de l’obra són la fal·làcia de la condemna a mort per adulteri; les hurís en el paradís islàmic; veritats i mentides sobre la dona a l’islam; l’islam com a arma contra la violència de gènere; la sexualitat, el dret a escollir el marit, el dot i la maternitat; reflexions al voltant d’Europa i el Mediterrani islàmic, i el concepte de civilització islamo-cristiana.

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Fotografia Dolors Bramon CV
Autora Dolors Bramon

Dolors Bramon (Banyoles, 1943) és doctora en filologia semítica i en història medieval i professora emèrita d’estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Barcelona. És membre emèrita de l’Institut d’Estudis Catalans i professora de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona. Treballa en els camps de les minories religioses i del passat islàmic de les terres catalanoparlants des del punt de vista històric i filològic. És autora, entre altres obres, de Raons d’identitat del País Valencià. Pèls i senyals (1976); Contra moros i jueus: Formació i estratègia d’unes discriminacions al País Valencià (1981); De quan érem o no musulmans. Textos del 713 al 1010 (continuació de l’obra de J. M. Millàs i Vallicrosa) (2000); Obertura a l’islam (2002) i Ser dona i musulmana (2007). També ha escrit molt sobre temes àrabs i islàmics als mitjans de comunicació. A Fragmenta va escriure un dels contrapunts del llibre El sufisme, de Halil Bárcena (2008), i hi ha publicat L’islam avui. Alguns aspectes controvertits (2016) i Professora d’islam (2023), un llibre de converses amb l’editor Ignasi Moreta. El 2023 ha sigut guardonada amb la Creu de Sant Jordi.

Ressons

Carrega'n més

Notícies

Carrega'n més

Vídeos

Bramon - Tamayo - Vídeo UC3M - Madrid -2019

Com va conformar-se l’estatus de les dones a l’islam, per Dolors Bramon

Dolors Bramon, doctora en filologia semítica i en història medieval, autora de L’islam avui. Alguns aspectes controvertits (Fragmenta, 2016), va pronunciar la conferència “Com va conformar-se l’estatus de les dones a l’islam”, en el marc del curs Islam y feminismo: patriarcado y perspectiva de género, a la Universidad Carlos III de Madrid. Va ser el dimecres 19 de juny i fou presentada pel doctor en filosofia i teologia Juan José Tamayo, autor del llibre Cincuenta intelectuales para una conciencia crítica (Fragmenta, 2013), que dirigia el curs.

Dolors Bramon: «Anomenar ‘gihadistes’ els terroristes és un insult a l’islam»

Dolors Bramon (Banyoles, 1943) és doctora en filologia i en història medieval per la Universitat de Barcelona, de què és professora emèrita. Autora de L’islam avui. Alguns aspectes controvertits (Fragmenta, 2016) és membre de l’Intitut d’Estudis Catalans (IEC) des del 1996, concretament, de la Secció Històrico-Arqueològica, i diu que, per a ella, que la nomenessin membre va representar «un honor i el reconeixement a molts anys de feina ben feta».

Dolors Bramon, Tomàs Alcoverro i Lurdes Vidal van presentar ‘L’islam avui’ a Barcelona

Dolors Bramon, doctora en filologia semítica i en història medieval, autora de L’islam avui. Alguns aspectes controvertits, el periodista Tomàs Alcoverro, corresponsal de La Vanguardia a Beirut, i Lurdes Vidal, responsable de l’àrea de Món Àrab i Mediterrani de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), van presentar aquest llibre el dijous dia 19 de gener a la seu de l’IEMed (Girona 20), a Barcelona.

Carrega'n més