José Tolentino Mendonça

Petita teologia de la lentitud

Traducció del portuguès de Pere Comellas Casanova

Passem per les coses sense habitar-les, parlem amb els altres sense sentir-los, reunim informació que no arribarem a pair mai. Tot transita en un galop sorollós, vehement i efímer. La velocitat amb què vivim ens impedeix viure. Necessitem una lentitud que ens protegeixi de les precipitacions mecàniques, dels gestos cegament compulsius, de les paraules repetides i banals. Necessitem reaprendre l’aquí i l’ara de la presència, reaprendre el que és sencer, intacte, concentrat, atent i u.

José Tolentino ens convida a explorar la lentitud, l’agraïment, el perdó, l’espera, l’art de cuidar i habitar, la perseverança, la compassió, l’alegria, el desig i l’art de no saber. L’autor expressa el seu anhel respecte al futur de la humanitat: que habitem, contemplem i ens meravellem de cadascun dels nostres actes.

Autor - Tolentino
Autor José Tolentino Mendonça

José Tolentino Mendonça (Madeira, Portugal, 1965) és una de les veus més originals del Portugal contemporani. Especialista en estudis bíblics (és doctor en teologia bíblica per l’Institut Bíblic Pontifici de Roma), ha abordat amb rigor i creativitat els temes i els textos del cànon cristià en diàleg amb els grans interrogants del present.

Ha estat professor de la Universitat Catòlica Portuguesa, on hi ha exercit el càrrec de vicerector. El 2018 fou nomenat arquebisbe-bibliotecari de la Santa Seu i el 2019 fou creat cardenal pel papa Francesc. El 2022 va ser nomenat nou prefecte del Dicasteri de Cultura i Educació al Vaticà

A més d’assagista, és autor d’una obra poètica que gaudeix d’un gran reconeixement en les lletres portugueses.

A Fragmenta ha publicat Vers una espiritualitat dels sentits (2016), Petita teologia de la lentitud (2017) i El petit camí de les grans preguntes (2020).

Ressons

Carrega'n més

Vídeos

“Quan l’espiritualitat no oblida els cinc sentits”. José Tolentino a Madrid

José Tolentino Mendonça, autor de  Vers una espiritualitat dels sentits (Fragmenta, 2016) i Petita teologia de la lentitud(Fragmenta, 2017), ha pronunciat la conferencia “Quan l’espiritualitat no oblida els cinc sentits” al simposi “Present, memòria, avenir. Somnis i dissenys en construcció”, amb motiu del 75 aniversari de la revista Vida Religiosa. La trobada ha tingut lloc a la Sala d’Actes «Amor de Dios» (Calle Asura, 90, Madrid), de l’1 al 3 de març de 2019.