José Tolentino Mendonça

Vers una espiritualitat dels sentits

Traducció del portuguès de Pere Comellas Casanova

El cos que som és una gramàtica de Déu, n’és la llengua materna. Per això, la mística dels sentits o de l’instant és una espiritualitat que considera els sentits com a camí que guia i com a porta que ens obre a la trobada amb Déu.

El punt místic d’intersecció de la història divina amb la història humana és l’instant. No un instant idealitzat o abstracte, sinó aquest instant concret. L’instant és l’únic contacte entre les possibilitats infinites de l’amor diví i l’experiència mutable i progressiva de l’humà en nosaltres. La mística de l’instant ens reenvia, així, a l’interior d’una existència autèntica, ens ensenya a tornar-nos realment presents: a veure en cada fragment l’infinit, a sentir la remor de l’eternitat en cada so, a tocar l’impalpable amb els gestos més simples, a assaborir l’esplèndid banquet del que és frugal i escàs, a embriagar-nos amb l’olor de la flor sempre nova de l’instant.

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Autor - Tolentino
Autor José Tolentino Mendonça

José Tolentino Mendonça (Madeira, Portugal, 1965) és una de les veus més originals del Portugal contemporani. Especialista en estudis bíblics (és doctor en teologia bíblica per l’Institut Bíblic Pontifici de Roma), ha abordat amb rigor i creativitat els temes i els textos del cànon cristià en diàleg amb els grans interrogants del present.

Ha estat professor de la Universitat Catòlica Portuguesa, on hi ha exercit el càrrec de vicerector. El 2018 fou nomenat arquebisbe-bibliotecari de la Santa Seu i el 2019 fou creat cardenal pel papa Francesc. El 2022 va ser nomenat nou prefecte del Dicasteri de Cultura i Educació al Vaticà

A més d’assagista, és autor d’una obra poètica que gaudeix d’un gran reconeixement en les lletres portugueses.

A Fragmenta ha publicat Vers una espiritualitat dels sentits (2016), Petita teologia de la lentitud (2017) i El petit camí de les grans preguntes (2020).

Ressons

Carrega'n més

Vídeos

“Quan l’espiritualitat no oblida els cinc sentits”. José Tolentino a Madrid

José Tolentino Mendonça, autor de  Vers una espiritualitat dels sentits (Fragmenta, 2016) i Petita teologia de la lentitud(Fragmenta, 2017), ha pronunciat la conferencia “Quan l’espiritualitat no oblida els cinc sentits” al simposi “Present, memòria, avenir. Somnis i dissenys en construcció”, amb motiu del 75 aniversari de la revista Vida Religiosa. La trobada ha tingut lloc a la Sala d’Actes «Amor de Dios» (Calle Asura, 90, Madrid), de l’1 al 3 de març de 2019.

José Tolentino, Teresa Forcades i Sebastià Serrano van presentar ‘Vers una espiritualitat dels sentits’ a Barcelona

El teòleg portuguès José Tolentino Mendonça va presentar el seu últim llibre, Vers una espiritualitat dels sentits, a la Llibreria Claret (Roger de Llúria 5, Barcelona), el dimecres dia 22 de juny a les 19h. Fou acompanyat per Sebastià Serrano, catedràtic de teoria de la comunicació i lingüística de la UB, i Teresa Forcades, doctora en teologia i salut pública.