Ramon M. Nogués

Déus, creences i neurones

Un acostament científic a la religió

Prendre’s seriosament la religió —se sigui o no religiós— és un signe de respecte a la realitat. Més que més perquè la religió —com totes les més grans experiències humanes— és capaç del més eminent i del més deficient. Aquest llibre vol ser un homenatge a la religió ben constituïda i un antídot envers la religió degradada. Perquè una manifestació religiosa digna, culturalment compatible i intel·lectualment qualificada, pot ser un referent interessant i suggerent de l’eterna i difícil besllum de Déu.

Ramon M. Nogués exposa —amb claredat, agilitat i saviesa— temes tan diversos com ara el paper del cervell en l’experiència religiosa, les situacions fronteres entre la mística i la patologia, l’estatut científic de la religió, la crítica excessiva de la religió, el valor evolutiu de les creences, les aportacions més recents de la neuroreligió, el desafiament del pluralisme religiós, el contrast entre espiritualitat i religió, la religió i el sexe, la discriminació religiosa de la dona i la institucionalització del sagrat.

Fotografia Ramon M. Nogués CV
Autor Ramon M. Nogués

Ramon M. Nogués (Barcelona, 1937) és catedràtic emèrit de la Unitat d’Antropologia Biològica a la Facultat de Ciències i a la de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha fet estudis de pedagogia, filosofia i teologia a Navarra i Salamanca, i és doctor en biologia per la Universitat de Barcelona. Treballa en genètica de poblacions, especialment en poblacions humanes aïllades. Ha estudiat temes de neurobiologia evolutiva i ha col·laborat en equips interdisciplinaris de neuropsiquiatria amb la Fundació Vidal i Barraquer. En aquest context ha analitzat qüestions relatives a la neurobiologia de la religiositat. Ha intervingut en estudis de bioètica i en comissions oficials sobre aquesta disciplina. És escolapi des del 1955 i prevere des del 1961.

A Fragmenta ha publicat el llibre Déus, creences i neurones. Un acostament científic a la religió (segona edició: 2019), Cervell i transcendència (segona edició: 2015) i La salut espiritual (2016), i ha tingut cura de l’obra col·lectiva Sobre la vida i la mort. Possibilitats i límits de la intervenció humana (2008). També ha participat al llibre col·lectiu Itineraris interiors (2019), l’edició del qual ha anat a càrrec de Lluís Ylla.

Ressons

Neurociencia

— Blog de Diario de Mi Mochila (Nulle die sine linea - Alberto Díaz Rueda)

Carrega'n més

Notícies

Carrega'n més

Vídeos

Presentació de ‘La paradójica realidad de Dios’, de Josep Cobo

El llibre La paradójica realidad de Dios, de Josep Cobo, llicenciat en filosofia i professor, va ser presentat en un acte amb Víctor Hernández, doctor en psicologia, llicenciat en teologia i pastor de l’Església Evangèlica Espanyola a Barcelona, moderat per Anna Punsoda, editora de la revista Dialogal. Va ser el dimarts dia 23 de març, a les 19h, a la seu de Cristanisme i Justícia (Roger de Llúria 13, Barcelona). Es va retransmetre per internet.

“Cervell, espiritualitat i transcendència”, amb Ramon M. Nogués i Francisco Rubia, a Madrid

Ramon M. Nogués, catedràtic emèrit d’antropologia biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona i autor de Cervell i transcendència, i Francisco J. Rubia, catedràtic emèrit de la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid i autor d’El cerebro espiritual, van parlar sobre “Cervell, espiritualitat i transcendència”, el dimecres 23 de setembre a la Universitat Pontifícia de Comillas de Madrid.

“Religions i espiritualitats a la plaça pública”, conferència de Ramon M. Nogués a Bilbao

Ramon Maria Nogués, catedràtic emèrit d’antropologia biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona i autor de Déus, creences i neuronesCervell i transcendència, pronuncià la conferència “Religions i espiritualitats a la plaça pública”, dins del cicle Ciència i Religió, organitzat per DeustoForum. Va ser el dimarts dia 27 de maig, a al Campus Deusto Bilbao, Av. de las Universidades 24, de Bilbao.

“Les transcendències mentals, ¿enganys o luxes estabilitzadors?”, conferència de Ramon M. Nogués a Bilbao

Ramon Maria Nogués, catedràtic emèrit d’antropologia biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona i autor de Déus, creences i neurones Cervell i transcendència, pronuncià la conferència “Les transcendències mentals, ¿enganys o luxes estabilitzadors?”, dins del cicle Ciència i Religió, organitzat per DeustoForum. Fou el dimarts dia 28 d’abril, a la Sala Ellacuría. Biblioteca CRAI. Seminari: Aula 153. Edificio La Literaria. al Campus Deusto Bilbao, Av. de las Universidades 24, de Bilbao.

 

“Neurociències i espiritualitat. Com construïm el nostre jo”, conferència de Ramon M. Nogués a Bilbao

Ramon M. Nogués, catedràtic emèrit d’antropologia biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona i autor de Déus, creences i neurones Cervell i transcendència, pronuncià la conferència “Neurociències i espiritualitat. Com construïm el nostre jo”, dins del cicle Ciència i Religió, organitzat per DeustoForum. Va ser el dimarts dia 3 de març, al Campus Deusto Bilbao, Av. de las Universidades 24, de Bilbao.

Nogués i Bassas

Ramon M. Nogués: “El món és bo? La ciència diu que el món és com és. Déu diu que és bo”

Ramon M. Nogués es pregunta “El món és bo? La ciència diu que el món és com és. Déu diu que és bo”. I diu “quan escric un poema, la gràcia del poema no és al paper, ni al llapis”. O “portar-se bé és un problema moral. El problema religiós és tenir esperança”. Ho fa a l’entrevista concedida al diari Ara a l’autor de Déus, creences i neurones. Un acostament científic a la religió (2007), Sobre la vida i la mort. Possibilitats i límits de la intervenció humana (2008, en col·laboració) i Cervell i transcendència (2011).

Carrega'n més